Aici gurmanzilor li se oferă cel mai larg sortiment – bresaola, ventricina, cotechino, culatello, mortadella, salsiccia… Ce? Este prima dată când auziți aceste nume? Ei bine, atunci să le cunoaștem mai bine.
Ventricina: O Mâncare Simplă cu Istorie Regală
Fotografie brunellosalumi.com
Ventricina este un tip foarte cunoscut de cârnați. Este produs în Cronialeto, un sat din provincia Teramo. Ventricina este făcută din carne tocată de porc, cu chiflă, usturoi, coajă de portocală, ardei iute și dulce, rozmarin – o mâncare pentru săraci, preferată de regele din Napoli.
Cotechino: Tradiția de Anul Nou
Fotografie lacucinaitaliana.com
Cotechino este un cârnat gras de porc. Este făcut din bucăți rulate de piele, carne, untură și condimente într-o carcasă naturală făcută din intestine de porc. Este gătit timp de cel puțin două ore și servit fierbinte. Cotechino se consumă în special în ajunul Anului Nou.
Culatello: Regina Jambonului Italian
Fotografie la-fermata.nl
Culatello este o șuncă de cea mai înaltă calitate. Această faimoasă șuncă de Parma își ocupă locul cuvenit printre delicatesele italiene tradiționale. Culatello este un produs tipic din Bassa Parmense, o zonă situată la nord de Parma. Este un adevărat fenomen al unei gastronomii locale variate și surprinzător de gustoase.
Climatul umed și ceața densă care caracterizează Bassa Parmenze ajută faimoasa șuncă să-și dobândească gustul și aroma incomparabile. La doar douăzeci de kilometri de malurile râului Po, umiditatea aerului nu este aceeași și nu va fi posibilă obținerea unui culatello cu adevărat caracteristic. Mulți oameni au încercat să facă această delicatesă în afara Bassa Parmenze, dar în zadar: produsul este fidel țării sale natale și eșuează pe meleaguri străine. Poate de aceea gustul „reginei jambonului” pare și mai rafinat și unic. Culatello este un produs neobișnuit, necioplit într-un mod țărănesc, dar în același timp are o aromă delicată care poate evoca o gamă întreagă de emoții, de la extaz la beatitudine liniștită.
Culatello a fost lăudat de poeți, scriitori și muzicieni eminenți, începând cu Gabriel D’Annunzio, care, în scrisoarea sa către sculptorul Renato Brozzi, scria despre sine că este un „admirator pasionat al culatello”. El a comparat tandrețea și rotunjimea acestuia cu formele ispititoare ale unei femei tinere, confirmându-și astfel faima de poet senzual.
Strălucitul compozitor Giuseppe Verdi nu și-a ascuns nici el pasiunea pentru culatello, trimițându-l în dar primarului din Busseto, un oraș din provincia Parma.
Această șuncă a cucerit inimile multor oameni, printre care celebrități precum Bill Clinton, Tony Blair, Oscar Luigi Scalfaro și Ioan Paul al II-lea.
Culatello se află întotdeauna pe culmile faimei. Dar producătorii săi nu se opresc la ceea ce au realizat și încearcă să îmbunătățească gustul acestei delicatese, care a apărut recent pe cele mai rafinate mese.
Producția de culatello poate fi numită o adevărată artă. Ea păstrează tradițiile țărănești care necesită mâini pricepute, experimentate și un înalt profesionalism.
Mortadella: Gustul inconfundabil al Bolognezei
Fotografie foodnetwork.co.uk
Mortadella este cel mai cunoscut tip de cârnați italieni, alături de salam. Este celebrul cârnat fiert din Bologna. Mortadella este preparată din carne tocată de porc și grăsime de porc, ceea ce produce o textură pătată caracteristică. Carnea tocată de porc este adesea amestecată cu alte tipuri de carne: vită, vițel, carne de cal. Uneori, la cârnați se adaugă măruntaie, resturi. Usturoiul, boabele de piper, vinul, fisticul sunt folosite ca mirodenii în prepararea mortadellei. Este unul dintre cârnații preferați de italieni – sub formă de felii subțiri este folosit pentru sandvișuri. Se mănâncă cu pâine și legume murate și măsline. Mortadella este, de asemenea, o umplutură populară pentru mâncăruri precum găluștele.
Salsiccia: Condimentul Tradițional Italian
Fotografie meatsandsausages.com
Salsiccia este un tip de speck. Acest cârnat de porc picant este foarte condimentat, asezonat cu sare de mare naturală și coriandru.