Istoric Interesante

Aperol Spritz: Povestea celui mai faimos aperitiv italian

Aperol Spritz: Povestea celui mai faimos aperitiv italian

Italia – țara dolce vita! Dar care este secretul acestui stil de viață dulce? În fiecare zi, milioane de turiști vin în Italia pentru a afla răspunsul la această întrebare. Cel mai bun mod de a descoperi secretul? Observându-i pe localnici!

Ce iubesc italienii să facă?

Bineînțeles, să se relaxeze! Mulți spun că este imposibil să faci afaceri în Italia, pentru că italienii fie încă se relaxează, fie deja au început pauza 🙂. Să savurezi o ceașcă de cafea în timpul zilei, alături de colegi, discutând despre vreme, este o tradiție sacră! Iar seara, după muncă, italienii se întâlnesc cu prietenii pentru aperitiv. Aperol Spritz – portocaliu, răcoritor, cu un conținut redus de alcool – este cocktailul preferat pentru astfel de momente înainte de cină.

La nivel mondial, Aperol Spritz este de asemenea extrem de popular, ocupând locul 9 în clasamentul celor mai bine vândute cocktailuri din lume (conform Drinks International 2019).

Originea Aperol Spritz

Originea Aperol Spritz
Fotografie boretti.com

Este interesant de știut că Spritz, simbolul aperitivelor italiene, are rădăcini austriece. Rețeta originală este foarte diferită de variantele pe care le cunoaștem astăzi, cum ar fi cele cu Aperol sau Campari.

Spritz a apărut în nordul Italiei, în regiunea Veneto, în timpul ocupației austriece de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea. Soldații austrieci au considerat vinurile venețiene prea intense și au început să le dilueze cu apă carbogazoasă. Numele cocktailului vine de la verbul german „spritzen”: apă carbogazoasă era „stropită” în vin alb – aceasta fiind prima variantă de Spritz austro-ungar. În unele baruri din Veneția, acest stil original este servit și astăzi.

Cocktailul a evoluat în forma pe care o cunoaștem astăzi abia în anii 1920, când s-a început adăugarea unei lichioruri. Cea mai faimoasă variantă, cu Aperol, a devenit rapid populară în nordul Italiei și a fost inclusă în lista IBA (International Bartenders Association) sub numele de „Spritz Veneziano”.

Variante ale faimosului cocktail

Variante ale faimosului cocktail
Fotografie foodrepublic.com

Cocktailul Aperol Spritz a călătorit prin Italia, inspirând rețete noi. În unele regiuni, se adaugă vin alb spumant, în timp ce altele preferă prosecco. Unii optează pentru versiunea cu lichior Campari. Cel mai adesea, cocktailul este servit într-un pahar pentru vin alb, umplut cu gheață, unde se amestecă în proporții corecte vin, lichior și apă carbogazoasă.

La Roma, majoritatea localnicilor preferă varianta Aperol Spritz. Lichiorul Aperol, lansat în 1919 de familia Barbieri în orașul Padova, a câștigat popularitate după cel de-al Doilea Război Mondial. Acum, acest cocktail este numărul unu în Italia și a intrat în Cartea Recordurilor Guinness în 2012, când peste 2.600 de persoane au ridicat pahare cu Aperol pentru un toast în Piazza San Marco din Veneția.

Aperol Spritz Festival

Anul acesta, Aperol sărbătorește 100 de ani de la lansare. Cu această ocazie, la Roma, între 31 mai și 2 iunie 2019, are loc Aperol Spritz Festival, în Auditorium Parco della Musica. Timp de trei seri consecutive, pe o terasă deschisă, vizitatorii pot savura peste 30 de variante ale acestui cocktail, participa la tombole și se bucura de concerte și spectacole muzicale. Intrarea costă 10 euro și include un cocktail gratuit.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *