Interesante Istoric

Ce să încercați în Sicilia?

Ce să încercați în Sicilia?

Bucătăria siciliană este una dintre cele mai diverse din lume. Fiecare fel de mâncare este acoperit cu zeci de variații de rețete și metode de gătit care depind de loc. În general, bucătăria locală diferă semnificativ de bucătăria italiană tradițională. Abundența de fructe și fructe de mare, influența grecilor, arabilor și spaniolilor o face uimitoare.

Dominația arabă asupra Siciliei a introdus în bucătăria sa utilizarea caiselor, citricelor, pepenilor, orezului, șofranului, sultaninei, nucșoarei, cuișoarelor, piperului dulce, nucilor de pin și scorțișoarei. Influența normanzilor și a Hohenstaufens este amintită de marea dragoste a populației pentru mâncărurile din carne, cum ar fi bruscialoni. Spaniolii au adus pe insulă numeroase produse exotice din Lumea Nouă, inclusiv cacao, porumb, curcan, roșii și alte legume. În Catania, pe coasta de est a insulei, unde au trăit inițial coloniștii greci, fasolea, măslinele, legumele proaspete și peștele sunt folosite din abundență în bucătărie. Dintre legume, vinetele, ardeii și roșiile sunt deosebit de populare, în timp ce tonul, dorada, bibanul de mare, peștele-spadă și calmarul sunt cele mai preferate fructe de mare ale populației. Provincia vestică Trapani este, de asemenea, influențată de Africa de Nord, unde se gătește adesea couscous.

arancini
Fotografie allrecipes.com
Cel mai popular fel de mâncare din Sicilia sunt bilele de orez arancini. Prăjite sau coapte, acestea sunt de obicei umplute cu carne, sos de roșii și mazăre verde. Sunt disponibile și opțiuni vegetariene.

Mamertino
Fotografie matchingfoodandwine.com
Există povești legendare legate de vin: în Sicilia se găsește Mamertino, vinul preferat al lui Cezar, și Faro, vinul băut de Pliniu cel Bătrân. Sicilia este, de asemenea, patria multor soiuri de brânză, dintre care cele mai renumite sunt pecorino siciliano și caciocavallo.

Pizza cu ceapă
Fotografie lacucinaitaliana.it
În al doilea rând, cele mai populare specialități locale sunt sfincione (pizza cu ceapă), scoici în aluat, salată cu portocale, hering și ceapă, miel la cuptor, sardine umplute cu paie, semințe de conifere, coji de portocale, foi de dafin și sultane.

Iar pentru desert, vă recomandăm cu siguranță să încercați covrigeii locali, biscuiții cassata, marmelada cotognata, paiele cannoli și migdalele prăjite.

Și iată o listă completă a mâncărurilor siciliene pentru aluat și numele lor din meniurile cafenelelor și restaurantelor locale:

APERITIVE PRINCIPALE

  • Formaggio all’argentiera – felii de brânză pecorino sau caciocavallo încălzite la foc mic într-o tigaie, cu un cățel de usturoi și oregano;
  • Rotolo rustico – plăcintă închisă coaptă în cuptor, cu brânză pecorino sau caciotta, file de anșoa, oregano sau cârnați uscați;
  • Pane condito – pâine caldă tăiată în două și acoperită cu ulei de măsline, oregano, file de anșoa, o felie de brânză pecorino, felii de roșii;
  • Cassatele di formaggio – plăcintă prăjită umplută cu brânză caciocavallo și file de anșoa;
  • Sfincione – pizza albă cu ceapă;
  • Insalata con arance, aringhe e cipolle – salată cu portocale, hering și ceapă.

PRIME FELURI PRINCIPALE

  • Arancini di riso – bile de orez fiert umplute cu carne, brânză sau mazăre verde și ciuperci, prăjite în ulei de măsline;
  • Pasta con le sarde – faimoasele paste cu sos de sardine;
  • Pasta alla Norma – paste cu sos de vinete și brânză de vaci sărată;
  • Pasta alla parchitana – paste cu sos de migdale și lapte de migdale;
  • Gattò di sarde e carciofi – sardine la cuptor cu anghinare;
  • Gattò di riso – mâncare gătită la cuptor din orez, vinete, carne tocată și șofran.

FELUL DOI PRINCIPAL

  • Parmigiana di melanzane – vinete prăjite, tăiate felii, alternate cu straturi de brânză, șuncă, ragout de carne și busuioc și coapte în cuptor;
  • Agnello alla messinese – miel în stil messinez cu brânză caciocavallo;
  • Farsumagru – un fel de mâncare din carne de vițel, ouă, brânză, șuncă și cârnați;
  • Testa di turco – găluște de pâine umplute cu carne tocată de porc, brânză de vaci și scorțișoară, presărate cu cacao;
  • Tonno a sfinciuni – ton pane și marinat cu sultane și nuci de pin;
  • Involtini di pesce spada – rulouri pane de pește spadă umplute cu brânză sau pâine, capere și dovlecei sau cu un sos de usturoi, ulei de măsline, lămâie și pătrunjel;
  • Sarde a beccafico – sardine marinate umplute cu pâine, nuci de pin și lămâie;
  • Caponata – tocană de legume din vinete, capere, măsline și sardine.

DESERT

  • Cassata siciliana – cel mai renumit dulce din Sicilia – tort de burete umplut cu brânză de vaci, vanilie, bucăți de ciocolată, fructe confiate și lichior;
  • Cannoli – tuburi umplute cu caș dulce de oaie cu fructe confiate sau ciocolată;
  • Trionfo di Gola – tort de burete umplut cu brânză de vaci, smântână, jeleu de caise și fistic;
  • Pasta martorana – diferite tipuri de dulciuri din aluat de migdale;
  • Luna di Maometo – dulciuri din nuci, smochine, vin marsala și miere;
  • Gelati, sorbetti, granite – diferite tipuri de înghețată, sorbeturi și granite (gheață tăiată mărunt cu adaos de diferite siropuri);
  • Mandorle tostate – migdale prăjite;
  • Cottogniata – marmeladă.

VINURI DIN SICILIA

  • Vinuri roșii: Cerasuolo di Vittoria, Mamertino, Nero d’Avola (Alcamo, Etpa, Faro, Monreale);
  • Vinuri de desert: Malvasia delle Lipari, Passito și Moscato di Pantelleria, Zibibbo, Marsala (Vergine, Superiore, Ambra, Semiseco, Dolce).

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *